معماری بیش از اینکه تکنیک و فن باشد، هنر و ذوق است. در واقع می توان گفت ظاهر و نمای شهرها را مهندسان معمار می سازند و قدمتی طولانی دارد.
در گذشته به جای کلمه معمار، از مهراز استفاده میکردند. معمار فردی است که تفکرات ناب و خلاقانه خود را بر اساس تعاریف مختلف با توجه به فرهنگ – سبک معماری منطقه – اقلیم – دید و منظر مناسب – کاربری فضا و فاکتورهای مهم دیگری اتود میزند.
مراحل انجام پروژه
1-اولین مرحله از کار طراحی معماری نیز کسب اطلاعات در خصوص خواسته های کارفرماست. قبل از هر چیزی طراح باید بداند که موضوع طرح و کاربری ساختمانی که قرار است طراحی شود چیست؟! و کارفرما از فضای مورد نظر خود چه توقعاتی دارد؟! بنابراین سوالاتی که به وجود خواهد آمد این است که:
استفاده کنندگان از فضا چه کسانی هستند؟
چه نوع فعالیتی قرار است در آن اتفاق بیفتد؟
خواسته های ویژه کارفرما کدامند؟
و هر سوال دیگری از این دست که در مورد هر کاربری می تواند متفاوت باشد.
2-جمع آوری اطلاعات و شناخت سایت (زمین) پروژه
3-جمع آوری اطلاعات و شناخت اقلیم منطقه
4-بررسی نمونه مورد های مرتبط اجرا شده
5-شکل گیری کانسپت و ایده های طرح
6-برنامه ریزی فیزیکی، طراحی دیاگرام روابط و عرصه بندی فضاها
7-طراحی فضا و حجم ساختمان
8-ترسیم و ارائه مدارک و نقشه ها (پلان، برش، نما، حجم سه بعدی) در چند فاز مختلف :
نقشه های فاز صفر ساختمان :
فاز صفر معماری شامل مطالعات و کسب اطلاعات در ارتباط با نیاز های پروژه، توپوگرافی، اقلیم، موقعیت زمین، الزامات شرایط محیطی و قوانین و استاندارد ها می باشد و یا به عبارت دیگر فاز صفر کلیه نقشه ها با رعایت نوع کاربری ها به صورت لکه گذاری تهیه و همراه با مطالعات اولیه به تایید کارفرما میرسد.
نقشه های فاز یک ساختمان :
پس از تکمیل گزینه ی نهایی و قطعی کردن طرح ساختمان نقشههای ساختمان را به طور دقیق با مقیاس ۱:۵۰ یا ۱:۱۰۰ ترسیم میکنند . به این نقشهها که ویژگیهای معماری ساختمان از جمله نحوه ی استقرار کیفیت و روابط فضاها مشخصات نماهای ساختمان را نشان میدهد که اصطلاحأنقشههای فاز یک معماری میگویند. از این نقشهها میتوان برای معرفی ساختمان به کارفرما و استفاده کنندهها و اخذ نظر آنها استفاده کرد. امکانات مربوط به اجرای سازه و تأسیسات ساختمان را ارزیابی نمود و هزینه و زمان اجرای پروژه را برآورد کرد.نقشههای فاز یک چون مبنای قضاوت ارزیابی و تصمیم گیری کارفرمایان و استفاده کنندگان و سرمایه گذاران هستند دقت در کیفیت ترسیمات و ارائه ی درست طرح اهمیت پیدا میکند .
با توجه به این که درک نقشههای فنی برای همگان مقدور نیست با استفاده از ماکت و ترسیمات سه بعدی و بهره گیری از امکانات رنگ و سایه روشن ، پروژه باید به نحوه ملموس و قابل درکی معرفی شود.
نقشههای فاز دو ساختمان :
نقشههای فاز یک ساختمان فاقد دقت و اطلاعات لازم برای اجرای ساختمان است . برای مثال ، در آن نوع فونداسیونها ، ابعاد ستونها ، مسیر لولهها ، جنس دیوارها ، مصالح کف سازی ، جنس و جزئیات درها و پنجرهها ، محل استقرار لامپها و … مشخص نیستند . به همین دلیل ، برای اجرای هر ساختمان با استفاده از نقشههای فاز یک ، نقشههای اجرایی ( فاز دو ) آن را تهیه میکنند .نقشههای فاز دو ساختمان شامل موارد زیر است :
۱ نقشههای فاز دو معماری :
که از سوی مهندس معمار تهیه میشود و شامل مشخصات مصالح و جزئیات اجرایی قسمتهای مختلف ساختمان است .
۲ نقشههای فاز دو سازه :
که از سوی مهندس محاسب تهیه میشود ومشخصات فونداسیون ها، ستونها ، تیرها و پوشش سقفها را معرفی میکند .
۳ نقشههای تأسیسات مکانیکی :
که از سوی مهندس مکانیک تهیه میشود و سیستم آبرسانی، دفع فاضلاب، نحوه گرمایش و سرمایش را معرفی میکند
نقشههای تأسیسات الکتریکی :
توسط مهندس برق تهیه میشود و سیستم روشنایی، کلید و پریز و تلفن ساختمان را معرفی میکند . مجموعه ی نقشههای فوق ، زیر نظر مهندس معمار کنترل و هماهنگ میشود و مجموعأ به عنوان نقشههای اجرایی ساختمان مورد برنامه ریزان و مجریان پروژه قرار میگیرد .
Tel: 09120993244
Email: star.architect@yahoo.com